154 000 кокошки са с птичи грип в Асеновград

Всичките ще бъдат умъртвени по хуманен начин
18 апр 2024 08:55, Петър Бойчев
42
154 000 кокошки са с птичи грип в Асеновград
Снимка БГНЕС

Агенцията по храните отново констатира огнище на птичи грип, този път заразата е открита в животновъден обект в град Асеновград, съобщи БНР.

Фермата е за кокошки носачки и за да се ограничи разпространението на заразата, всичките 154 000 птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна и 10-километровата наблюдавана зона, които обхващат десетки села в района.

Извършва се епизоотично проучване и се проследяват движенията на домашни и други птици, продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес във фермата.

За пореден път от агенцията напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве.

Икономическите загуби за сектора обаче са огромни. Само от началото на тази година до момента заради заразата са унищожени близо 700 000 кокошки и патици, а миналата година броят им достигна 1,5 млн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
az преди 1 месец
значи да чакаме охладени пилета на промоция в търговските вериги
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво значи да бъдеш умъртвен по хуманен начин? Между другото тоя моден птичи грип преди никой не го е чувал. По-скоро по хуманен начин ни умъртвяват селското стопанство, защото ЕС иска да консумираме украински пилци и яйца. В украйна няма ли птичи грип? Само у нас.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откриха златна ниша за контрол на масата с тези смъртоносни грипове и ги пускат яко по план където решат. Прилепа е виновен за всичко, няма кой друг да е!
18
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 1 месец
Ха-ха , подзаглавието направо кърти миФки - що е то "умъртвени по хуманен начин" и има ли почва то у на с ?! Интересен ми е "нехуманния" начин ...
17
0
 
21
 
! Отговори
интересно преди 1 месец
Как точно преди Великден откриха този птичи грип...за да унищожим българското и да внесем яйцата на украйна( дори не заслужава тази страна да я напиша с главна буква)
16
0
 
24
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Докато демократична Европа не срине тотално всичкото българско производство няма да се спре.Ние трябва да им бъдем единствено ресурсен придатък.Но пък имаме банани бол
15
0
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 1 месец
Скоро ще има щам по пшеницата и зърното , слънчогледа и той ще е заразен ! Всичко ще се запълни от Украйна ! Българското ще бъде изкупено от ЕС за жълти стотинки и ще го унищожи....уж
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер изколете ги и ги заровете в екарисажа аВнесете френски или полски пилета ***!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, започна се отново...
12
1
 
11
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Коронабацила ви омръзна ...взехте каквото взехте ...давайте пак старата песен на нов глас ...таз година кокошки догодина овце после крави и прасета ....карайте година по година докато не се измисли нов "щам" на коронабацила ! Ей това е ЕС !
11
0
 
7
 
! Отговори
Тия яйца няма да преди 1 месец
поскъпнат от само себе си! Айде пускайте птичия грип! Иде и Гергьовден, и за овцете пуснете няква чума!
10
0
 
4
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 месец
Бойко?
9
1
 
0
 
! Отговори
КЪДЕ преди 1 месец
ЩЕ ГИ ИЗХВЪРЛИТЕ,ЧЕ ДА СИ ВЗЕМА ДЕСЕТИНА ЗА ВЕЛИКДЕН
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СУПЕР ИЗБИЙТЕ ГИ И ЩЕ ЯДЕМ ДЕ ДО ВИЯ
7
0
 
9
 
! Отговори
Браво ! преди 1 месец
Ако е старата корупционна схема, при която се откриваше птичи грип във ферми, където кокошките подлежаха на бракуване след 14-тия месец и държавата им ги заплащаше, като ярки, добре се е получило. Някой откривател вече си е сложил над 150 000 в джоба, ако не са вдигнали мизата.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой има яйца за продаване за Великден и елиминира конкурентите си.
5
1
 
0
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Каква е тази снимка със свободно разхождаш се петел?Да не е ваксиниран срещу ковид 19 и да мисляш,че няма да се зарази?Прехвърли ли се на хора,което е при шанс по-малък от милион е най-смъртоносния известен грип досега.В началото на века в Хонг Конг се "развихри"В Северна Италия в края на 19 век са го наричали птичата чума при болните хора.Вероятно има и по-смъртоносни,но незасечени досега.От колкото по-нисш организъм е ще е по-смъртоносен.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ги изядем, колко вече изядохме по 8лв. килото филето!
3
1
 
3
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Май някой не плаща на Бойко_.Точно пилешко на промоция в билта за пенсионерите за Великден. Случиха таз година избори и 100 лв бонус,нощната още 1 г няма да я пипат.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да се заразят са имали контакт със други болни. От къде идва тази зараза? Някой я разпространява, прелетни птици, храната...??? Едва ли се виждат с кокошки от друга държава....за да се заразят?!?